Ker smo prejšnje javljanje končali pri Marjetki, naj danes nadaljujem z njo, njeno mamico, bratcem in sestrico.
Mama Špelca, sosedova kmečka muca, več lačna in tepena kot pa sita in pocerkljana, se je prav hitro odločila, da ji je pri nama lepše in je večino dneva preležala pod pergolo v senčki in v najini družbi. Muca je kar nekaj let bila sosedova, kotila 2x na leto, mladički so pa končali v vedru vode in nato zakopani v hlevskem gnoju. To sem izvedela šele takrat, ko sva sosedi povedala, da sva muco peljala na veterino in da je tam ostala za vedno, niti kančka žalosti ali čustev nisem videla, trdosrčno in brez čustev je rekla samo to, da je pa ta mačka že stara in da bodo dobili kakšnega majhnega. Kako sem takrat odreagirala, raje ne omenjam, naj pa povem, da od takrat dalje na njihovo dvorišče nisem več stopila.
Bilo je oktobra 2004, ko je muca na vsak način hotela v hišo. Predvidevala sem, da je lačna in da bo šla jest brikete, a je zavila v kabinet in direktno na kavč.Ko se se ji približala, sem šele ugotovila, kaj je z njo, popadki so se ji namreč že začeli (jaz smotana nisem opazila, da je breja, sem mislila, da si je zimsko zalogo pripravila),muci je bilo že 14 let, zelo se je matrala pri kotitvi, zadnji mucki, Pikici, sem na svet pomagala jaz, ker je mama muca že omagala. Prvi je luč sveta zagledal moj edini črnuhec Muri, za njim Marjetka in zadnja Pikica. Mama je bila z njimi, ni šla več iz hiše, tudi potem, ko so mucki odrasli, je ostala notranja muca. Ko so bili malčki stari okrog 3 mesece, sva celo družinico pelaja na S/K in cepljene, tako, da so bili vsi 4 poštimani kot se pritiče.
Mama Špelca in njeni otročki, stari 14 dni, na žalost vsi 4 fivčki pozitivčki
Mamina maza Muri je prvi z leve (glej mamino tačko), na sredini Pikica in desna Marjetka
Mama Špelca je naslednje leto za vedno zaspančkala
Fiv je terjal svoj davek, otroci so pa rastli in odrasli v lepe mačkončke.
Najina malčica
, tudi ko je bila odrasla mucka, je bila videti kot kakšen 5 mesečni mucek. Fleš jo je zelo motil, zato miži in se mi zdi še bolj ljubka...
Pikica je bila celo življenje borka, od rojstva pa do smrti je bila najobčutljiveša mucka v naši hiši, tako krhka, da sem se vedno bala, da ji ne bo uspelo, kadarkoli smo bili na veterini. A se je borila in dočakala 8 let, nato pa je Fiv tudi njo premagal. Zaspančkala mi je v naročju, še isti dan, ko sva jo pripeljala iz veterine, naslednji dan naj bi šli na kontrolo, a tega dne moja mala pikica ni več dočakala
Še danes jočem za njo, še danes mi je težko in ne morem si odpustiti, da nisem zahtevala evtanazije prej, preden je bolezen že toliko napredovala, da je malčica umrčkala slepa in gluha ter shujšana do kosti. Kako smo lahko to dopustili, kako sva se lahko tako neumno pustila pregovorit, da je mucko potrebno zdraviti....
Danes je bila na veterini Marjetka, v gobčku ima eno veliko razjedo in vnete dlesni, posega na zobkih ne priporočajo, ker je preslabotna, dobila je Synulox in vitamine, v sredo imamo kontrolo. Če bodo antibiotiki prijeli in se bo stanje kljub Fivu izboljšalo, bom zelo, zelo vesela, v nasprotnem primeru ji bova pa skrajšala trpljenje, ne prenesem več te agonije, podaljševanja, upanja, ki pa je vedno zaman, vsaj pri mojih pozitivčkih je vedno bilo tako. Sem bila pa maloprej zelo vesela, da je brez problema pojedla mleto meso, v katerega sem skrila tabletke, kajti že nekaj dni je zelo slabo jedla, polovičko vrečke mokre hrane, briketkov pa tudi poduhala ni več. Za pest mletega meska je pohrustala, kot da jo nič ne boli...to se mi zdi kar dober znak, upam, da se bo moja punca pobrala in da bo drugo leto zdrava praznovala svoj deseti rojsni dan, in Muri z njo, se razume.
Malo držite pesti, da bo z Marjetko vse v redu
Še ena fotka, ko sem rožam v vazi menjala vodo in sta mi Marjetka in Pikica asistirali ter si seveda mislili svoje...leva Pikica, desna Marjetka
Muri, najin svetleči črnuhec, tako prijazen, da je kar hudo, nikakor ne spusti svojega človeka proč od njega, ves se mu moraš posvetiti, pa še takrat ne ve, kako bi se še bolj prikupil, črnuhec pač.
Toliko za danes, nadaljevanje sledi...