V središču

Debata iz Dve izpod naliva


Moderator: renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 4759

Pridružen: Če sep 23, 2010 11:54 am

Kraj: Obala

Odgovor So okt 20, 2012 11:10 am

Re: Debata iz Dve izpod naliva

Ja pa sej! In kaj jaz sprašujem? Kje so tisti drugi podatki, na podlagi katerih se sklepa, da stanje ni tako optimalno kot pravi vurs? :rolleyes: indeed res! :P

Se pravi kaj manjka? Po moje manjka obvezna javna objava letnih poročil vseh zavetišč. Manjka obvezna javna objava letnih poročil (vsaj) vseh organizacij, ki delujejo v javnem interesu. Podatki morajo temeljit na dokumentih, torej morajo bit verodostojni vsi. Vurs ima zaenkrat samo podatke zavetišč in se na druge opirat niti ne more. Al hoče kdo rečt, da jih ima, pa jih ignorira?
You dont know me, you just wish you did. :playboy:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 4759

Pridružen: Če sep 23, 2010 11:54 am

Kraj: Obala

Odgovor So okt 20, 2012 11:48 am

Re: Debata iz Dve izpod naliva

moksa je napisal/-a:Sleepy, prosim ne sprenevedaj se. Če prostovoljka enkrat, dvakrat, trikrat, osemkrat prijavi in efekta ni, ti zagotovim (kar sicer že veš), da bo odnehala, ker se mora na določeni točki odločiti ali bo bila boje z birokracijo, ali pa bo po svojih najboljših močeh in ob pomoči posameznikov še naprej skrbela za mačke in se trudila za njihovo vsaj osnovno oskrbo. Oboje hkrati je v večini primerov nemogoče.

Se čisto strinjam in to brez sprenevedanja. Dokler je splošno sprejeto dejstvo, da večina slej ko prej obupa, bo tako. Ne zagovarjam nobenega, predpisi veljajo za vse enako, niso moje lastne dileme nič drugačne in je pri meni doma več živali kot bi si jih sicer izbrala sama. In to zato, ker so stvari take kot so, in mi take niti slučajno niso kul.

moksa je napisal/-a:Oddaja mačka v zavetišče je pa korak, za katerega se jaz osebno v življenju še nisem odločila in se najbrž še kako desetletje ne bom in razumem vse tiste, ki se odločajo enako. Pri tem ne pomaga pametovanje, da če problem ni evidentiran, da problema pač ni. Ni mi namreč do tega, da se "problem" evidentira in nato strpa v prostor, ki ima več skupnega s kakšnim lagerjem, kot pa s prostorom, v katerem naj bi se maček kolikor tolikor udobno počutil in kjer bi bilo zanj poskrbljeno, kot se spodobi in kot si zasluži. Kakorkoli obrnem zgodbo, nimam jajc in še manj pravice žrtvovati živega bitja za "higher cause".

Če si spregledala - jaz sem zato, da se več sredstev nameni za s/k, nekako spodbudi zbornico, da razpolovi svojo priporočeno ceno in manj za namestitev mačk v zavetišču, razen za tisto manjše število, ki to res rabijo.

moksa je napisal/-a:Če pa imaš recept, kako ustrezno poskrbeti za mačka in obenem poskrbeti za evidentiranje "problema" in s tem pomagati k reševanju le-tega, ga prosim objavi.

Pa najbrž nočeš da kej o zakonitosti napišem a ne? :D :P
Ja, sem svoj predlog že napisala. Poskušat sledit vzoru Postojne in Dobrove, najdbo pa prijavit vet. org. Pa še poslušala se bom in prav ne bom še enkrat pisala cele vrste nevšečnih reči :P Pa btw. V sodelovanju z zavetišči bi šlo to sicer lažje (gmajnice in MB recimo), ker ni težav z upoštevanjem predpisov, čeprav so dovolj luknjasti, da se da tudi drugače. Ampak problema omejenih sredstev pa to seveda ne rešuje.
You dont know me, you just wish you did. :playboy:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2600

Pridružen: Pe sep 03, 2010 5:07 pm

Odgovor So okt 20, 2012 12:01 pm

Re: Debata iz Dve izpod naliva

Kako so tebi predstavljeni podatki ustrezni? Veš, kako bi zgledali uporabni podatki:


št. prijavljenih najdb živali v zavetišče v nekem časovnem obdobju (npr. koledarsko leto)
št. zavrnjenih sprejemov in št.sprejetih živali v istem časovnem obd.
št. evtanaziranih zaradi: travme/FIV/FeLV+/zoonoz istem časovnem obd.
št. poginulih živali v zavetišču istem časovnem obd.
št. vrnjenih v okolje (od tega koliko mlajših od npr. 4 mesece) istem časovnem obd.
št. oddanih (po možnosti še % preživetja živali npr. v obdobju 1 leta) istem časovnem obd.
št. s/k in število kotitev znotraj oskrbe v zavetišču (da, tudi to se dogaja) istem časovnem obd.

stopnja preživetja sprejetih živali v zavetišču na npr. 1000 sprejetih mačk v istem časovnem obdobju.
st. umrljivosti sprejetih živali v časovnem obdobju

Vse merjeno v istem časovnem obdobju in stopnje preračunane na odstotek sprejetih mačk oz. izražene na 1000 mačk. Me prav zanima, kateri inšpektorskih birokratkov je sposoben preračunati te relatvno enostavne statistike. Sem prepričana, da ti vsako spodobno zavetišče v kakšni bolj napredni državi lahko posreduje te podatke za njihove mačke. Samo tako bi bile statistike primerljive med zavetišči (pa sem gotovo pozabila še kakšne pomembne parametre).

Po drugi strani, pa glede na tisti skret od podatkov od VURSa lahko rečemo tudi, kateri so tisti podatki, ki potrjujejo optimalno delovanje zavetišč? Navsezadnje, če bi VURS svojo kontrolo opravljal pravilno, bi v nadzor spadala tudi kontrola, ali zavetišče ima uporabno dovoljenje, ker so bili to dolžni preveriti, ne? Dokler inšpektorji svojim prijateljem dovolji tudi nameščanje psov pod min. predpisi , je bolj malo upanja na objektivnost poročil.

Vztrajaš, da bi moral VURS imeti podatek o št. mačk, ki jih posamezniki oskrbijo na svoje stroške. Še v idealnem svetu, kjer bi vsak najditelj prijavil najdbo živali zavetišču ali vet. or., kot je predvideno v zakonu, ta podatek ne pride do VURSa, ker ne ambulante ne zavetišča tega ne beležijo. Torej je krivda za izgubo evidence na zavetiščih in ambulantah, ne pa na "pobiralcih" (navednice uporabljam, ker je moč iz tvojega pisanja pobiranje mačk razumeti kot izrazito slabšalno).

Pa kaj hudiča zdaj vse prelagaš na veterinarsko zbornico?! Oni imajo priporočene cene, ki niso v nobenem pogledu zavezujoče. Pohlep veterinarjev in kartelni dogovori so tisti, ki cene držijo tam, kjer so. Rajši s prstom kaži na veterinarje, ki vam računajo take cene, kot pa na zbornico, ker oni so resnični krivci - in to iz koristoljubja. Tudi če bi zbornica znižala priporočene cene, te ne bi šle dol, ker veterinarjem odgovarjajo take.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 4759

Pridružen: Če sep 23, 2010 11:54 am

Kraj: Obala

Odgovor So okt 20, 2012 12:37 pm

Re: Debata iz Dve izpod naliva

Ja, na tak način predstavljene podatke dajo od sebe Gmajnice. Da je to po moje premalo sem napisala višje.

Ne, ne vztrajam, niti tega nisem napisala, da bi moral met vurs podatek o št. živali, ki jih najditelji oskrbijo na svoje stroške. Sploh ne! Ta podatek rabi tisti, ki bi želel dokazat, da trenutna ureditev načina oskrbe živali ne ustreza dejanskemu stranju, ker... kakršni koli so že razlogi.

Če hočeš dokazat preveliko naklonjenost inšpektorjev, moraš najbrž da nekako dobit dokaze za to. Komot se to zbiranje uvrsti v kategorijo zapravljanja časa medtem ko eni zares delajo. JBG, nam fali obrnjeno dokazno breme.

Ko se pohlepni veterinarji izgovarjajo na priporočene cene zbornice (ki je njihova stanovska organizacija), je sogovornik zbornica. Za makro pogled. Za reševanje lokalne problematike oz. mikro pogled pa ja, so sogovorniki lokalni veterinarji.

Ene 2x sem že napisala, da "pobiranje" ni mišljeno slabšalno, jaz pobiram tudi oz. predvsem pse. Če se ne prebere in upošteva napisano, je torej ne samo škoda cajta pisat ampak totalna zguba.
You dont know me, you just wish you did. :playboy:
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2684

Pridružen: Ne okt 17, 2010 9:35 pm

Odgovor So okt 20, 2012 4:34 pm

Re: Debata iz Dve izpod naliva

In poanta vsega skupaj je, če še enkrat povzamem to dolgovezno razpravo, ki nikamor ne vodi - VURS nima podatkov (ali pa jih v tem poročilu ni dal od sebe) na podlagi katerih bi lahko zaključil, da je delovanje zavetišč glede na razpoložljive podatke optimalno, kot je njihova direktorica trdila na seji.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 4759

Pridružen: Če sep 23, 2010 11:54 am

Kraj: Obala

Odgovor So okt 20, 2012 4:46 pm

Re: Debata iz Dve izpod naliva

VURS je v tem poročilu odgovoril na vprašanja, ki so mu bila zastavljena. VURS je v letošnjem letu imenoval komisijo, ki je obiskala vsa zavetišča, ogled niti ni bil kratek ali površen, in očitno zaključil kot je omenjeno v tem poročilu. Še vedno ne vem na kakšni osnovi in na temelju kakšnih podatkov velja prepričanje, da pa v zavetiščih NI tako kot pravi vurs, oz. kot je ugotovila komisija, ampak ok, nema veze. Vsak si lahko nardi povzetek kakršen hoče.
You dont know me, you just wish you did. :playboy:
Prejšnja

Vrni se na Debate

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.