Veganska recepta za praznike. (vir. revija za Osvoboditev živali)
Kremne rezine, (ala kremšnite)
-6 listev testa
-2l rastlinskega mleka
-350g gustina (koruzni škrob)
-250g sladkorja
-2 vanili sladkorja
-1/2l rastl. sladke smetane za stepanje
-za barvo lahko malo kurkume
Zmešate 100g sladkorja, vanili sladkor in 1.6l mleka. Vse skupaj zavrite. Preostanek mleka in sladkorja zmešajte z gustinom, ter počasi dodajte vroči mešanici. Pazite da ne pride do grudic. Zmanjšajte temperaturo na minimum in mešajte 3 minute. Odstavite in maso med ohlajanjem večkrat premešajte. Stepite sladko smetano. Ko se mešanica shladi, ji dodajte polovico stepene smetane. 3 liste testa prelijte z mešanico in dodajte ostalo smetano. Pokrijte s 3 listi testa in posujte s sladkorjem v prahu.
Orehova potica (to sem že delala in je res dobra)
Testo:
-1kg moke
-4g svežega kvasa
-4 žlice olja
-3 žlice rjavega sladkorja
-2 dl rastl. mleka, ščepec soli, malo kurkume (za barvo)
Za nadev:
-700g mletih orehov, rozine, rum, limonina lupinica
-2dl rastl. mleka
Zmešajte sveži kvas, 2dl toplega mleka, žlico moke in žlico sladkorja. Postaviti na toplo da naraste. Zmešajte moko, sol, sladkor, olje, kurkumo in mleko po potrebi, dodajte kvas. Zamesite gladko testo in pustite da vzhaja. Nadev: orehe prelijte z vročim mlekom, dodajte rozine, sladkor, naribano limonino lupinico in rum. (Jaz rozine prej namočim, ker so take lažje za prebavo) Razvaljajte testo in ga nadevajte. Zvijte in postavite v naoljen pekač. Pustite stati še 15 minut, pečite 35-45 minut na 180 stopinj.