V središču

(Pretirana) navezanost psa


Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderator: andreja

nevidna bolha
nevidna bolha

Prispevkov: 10

Pridružen: Če nov 17, 2011 11:05 am

Odgovor Sr apr 11, 2012 12:00 pm

(Pretirana) navezanost psa

Živjo,

pred približno pol leta sem posvojila kužka preko DZZŽ Kranj. Super terjerska mešanka, luškana ubogljiva... je pa (predvidevam) kot drugi posvojenčki neverjetno navezana na lasnika (c tmprimeru name). Na primer... zgodilo se je že parkrat da sm jo privezala pred knjižnico al pa trgovino da bi na hitr skočla po kako stvar in je bla za mano preden sem prišla do prve police... pregrize povodec.... Druga težava je če jo pazi kdor koli drug in vidi mene, ko odhajam... zlo tarna in joka in cmevka..... ko pridem domov od sreče skače v zrak po meni povsod okrog... vvseh teh stanjih jo je precej nemogoče umirit. Drugače je izredno ubogljiva, ima odličen odpoklic, ni agresivna do drugih ljudi ali živali, ko je sama doma ima svoj prostor z igračami kjer je in ponoči spi v svojem prostoru na svoji posteljici. Zadnje tedne pa je imela , medtem, ko smo v službi ekspedicije po dnevni sobi-kjer ima svoj prostor ko greva od doma. Požrla je platnico knjige iz knjižnice.... pregrizla napajalni kabel mojega prenosnega računalnika (k sreči je bil izključen iz vtičnice)... Ob tem naj povem, da ima vedno na voljo dovolj igrač za žvečenje in igranje..da je vsak dan 3x na prehodu in jo vsak dan res poskusimo kar se le da utrudit:)

Morda ima kdo podobne izkušnje in mi lahko pomaga s kakšnim nasvetom. Rada bi malo kosmatinko pripravila do tega, da ne bo prestrašena, da nas ne bo več domov oz. da ne mi ne poje še kakšnega kosa pohištva ko dobi priliko.

lp, Mojca

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 8094

Pridružen: Ne sep 26, 2010 1:29 pm

Odgovor Sr apr 11, 2012 12:06 pm

Re: Posvojenčki

Navezanost psa na lastnika je čist odvisna od vsakega para (človek+pes) posebaj pomoje, nima veze da je posvojenček... Ne vem, če bom usekala mimo, ampak pomoje jo ločitvena tesnoba daje.

Kar se tiče skakanja ko prideš domov - mogoče probaj tako, da jo najprej ignoriraš. Pač daj si par minut ko prideš domov, da sebe urediš, potem se posvetiš njej, če se je že umirila. Bo hitro poštekala, da s skakanjem ne doseže nič in da k njej prideš ko je mirna.


To so moji skromni nasveti, več bo kakšna pasja :dog: verjetno povedala. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 6178

Pridružen: Pe sep 24, 2010 1:53 pm

Odgovor Sr apr 11, 2012 1:00 pm

Re: Posvojenčki

Predvsem psa NIKOLI ne puščaj samega na javnih mestih, ker se mu lahko kaj hudega zgodi, npr. se prestraši, ...

Na to, da ga čuva kdo drug, se mora pes privaditi postopoma. Ko bo dobro poznala tega človeka, ne bo problem.

Uničevanje je tudi pokazatelj čustvene stiske zaradi osamljenosti. Nabavi ji dovolj veliko kletko, kjer bo počakala, dokler se ne vrnete, bolje je če bi imela sobico na voljo, kjer ne bi mogla preveč uničiti, najbolje, pa da si omislite še enega psa, ki ga bo sama izbrala in bosta skupaj doma...

Pretirana navezanost ni tipična za posvojenče, pač pa je karakterna lastnost psa. Saj je zelo podobno tudi pri ljudeh!

zvesti pes
zvesti pes

Prispevkov: 970

Pridružen: Ne sep 26, 2010 7:55 pm

Odgovor Sr apr 11, 2012 5:11 pm

Re: Posvojenčki

Pri svojemu, ki je na začetku tudi imel nekaj uničevalne vneme, ko je bil sam v sobi, je pomagalo, da sem ga zalotila "pri delu" in ga pošteno okregala. Na srečo Fuj zelo dobro razume ;)
Drugače so mi takrat, ko so se še pojavljalo tovrstni problemi, zelo priporočali kletko. Na srečo so problemi kmalu izginili, tako da kletke niti nisem sprobala. :) Zdaj me sploh ni strah, pustiti ga samega doma.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 1477

Pridružen: Ne okt 10, 2010 11:28 pm

Odgovor Sr apr 11, 2012 5:20 pm

Re: Posvojenčki

Pri nas se kletka ni obnesla, so sosedje klicali, da tuli ves čas, ko je sama doma. Potem sem jo nekaj časa puščala v družbi s starejšim psom in mački, pa kamero sem nekajkrat pustila, da sem videla, da ni glasna. Ko je bilo to OK, sem jo začela puščat v sobi, kjer gre lahko na postelji pod odejo (kjer itak živi ene 20 ur/dan - mislim, pod odejo).
Privezano pred našo trgovino jo pa puščam lahko samo v družbi ta starega psa, ki ni problematičen.

Tisto histerijo ob prihodu domov, na primer, pa najlažje umiriš tako, da ignoriraš in psa umirjeno pozdraviš in počohaš šele, ko se umiri. Niso neumni in hitro pogruntajo, kaj je tisto, s čimer najlažje pritegnejo pozornost. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 7013

Pridružen: Po feb 07, 2011 7:24 am

Odgovor Sr apr 11, 2012 5:25 pm

Re: Posvojenčki

jaz sem imela tudi probleme s psom ki je jokal ko sem ga pustila samega, malo si prebrskaj mojo temo, so punce napisale par fajn nasvetov:
http://www.pomagamo-zivalim.si/viewtopic.php?f=22&t=3041&start=60

nevidna bolha
nevidna bolha

Prispevkov: 10

Pridružen: Če nov 17, 2011 11:05 am

Odgovor Če apr 12, 2012 6:58 am

Re: Posvojenčki

Super, hvala za vse nasvete. Zdaj uvajamo pametne igrače...zadnji teden ni bilo več kakih destruktivnih podvigov...predvidevam da se zamoti s tisto kroglov katero ji, damo nekaj briketov preden gremo od doma. Večkrat si tudi izposodimo družinsko prinašalko da imata družbo..takrat se naša mala zlo lepo obnaša:) po novem pa tudi preživlja čas, ko je sama doma v kuhinji.... tam ni kaj za uničit:)

Kar se tiče puščanja na javnih mestih...skor teško govorim o puščanju. Bil je primer ko sm nesla knjigo v knjižnico..kar je cirka 2 min da prideš do pulta oddaš knjigo in nazaj.... in pa pred drogerijo, ko sm skočla po pasje vrečke..ker sva jih pozabli:) Zdej res prakticiramo da sva s fantom oba in eden počaka z njo.

Glede navezanosti moram rečt, da je takšna že od štarta... izredno hitro si je izbrala mene in je najbolj vesela če je lahko skoz zraven. S tuljenjem načeloma ni težav, tudi ne laja... je pa teško z njo hodit če vidi mene ali fanta oddit v drugo smer:) potem vleče na vse pretege za osebo ki je odšla.

Razmišljali smo o individualni pasji šoli. Ker načeloma je zlat kuža zlo simpatična in brihtna.. prepričana sem, da bomo tud tole njeno paniko kmal umiril.

M.

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 8094

Pridružen: Ne sep 26, 2010 1:29 pm

Odgovor Če apr 12, 2012 7:19 am

Re: Posvojenčki

Zgleda z vlečenjem hoče dosežt to, da je vedno zraven, in pač teži. A se potem umiri, jo tisti ki jo drži umiri, ali pustita da vleče dokler drugi ne pride? Mogoče jo kakšen "čakaj" naučita, da ve da more počakat, ko je pridna in mirna pa vidi, da pride drugi vedno nazaj, lahko kak priboljšek dobi na začetku. To itak lahko vadita kjerkoli zunaj, sredi trave magari, če res vsakič ko odkorakaš dela sceno.

Pasja šola pa pomoje vsakemu psu in lastniku koristi, če je taka da ustreza vsem. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 6178

Pridružen: Pe sep 24, 2010 1:53 pm

Odgovor Če apr 12, 2012 7:41 am

Re: Posvojenčki

Zakaj individualna pasja šola? Ravno v šoli se pes nauči socialnega vedenja, spozna več psov in ljudi. Vem za odlično pasjo šolo, ki je namenjena prav psom, ki so bili posvojeni iz azilov in podobno. Je v Ljubljani in dobiš individualne nasvete za svojega psa. Če te zanima, mi piši na ZS. Ker pasje šole še zdaleč niso vse v redu.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2600

Pridružen: Pe sep 03, 2010 5:07 pm

Odgovor Če apr 12, 2012 8:19 am

Re: Posvojenčki

Tudi pri individualni obravnavi pes ima socialne stike, saj ponavadi ni ločen od vseh ostalih psov v okolici. :)
Ne vem, jaz sem bila priča že različnim pasjim šolam in če mi včasih ni odgovarjala ostrina, s katero se je šolalo pse, mi zdaj ni všeč afektiranost, ki se pričakuje od vodnikov psov v pasji šoli. Ne govorim za vse, ampak kar sem z mojo psico bila v pasji šoli, mi ni odgovarjalo - nisem taka jaz, niti ni taka psica, da bi ji tako obnašanje odgovarjalo.

Meni se zdi super stvar individualen pouk pri profiju, kjer se popolnoma prilagodi značaju psa, vodnika in specifičnim problemom, je pa res, da je dražje.

nevidna bolha
nevidna bolha

Prispevkov: 10

Pridružen: Če nov 17, 2011 11:05 am

Odgovor Če apr 12, 2012 8:36 am

Re: Posvojenčki

No glede vlečenja... nikakor ne popuščama, je pa res da tud ona pol pač velik del sprehoda vleče in išče tistega ki je odšel... Smo pa že natrenirali čakaj tu... zaenkrat uspešno le doma... zdaj vadimi zunaj:) počasi in ziher.

Pasja šola je absulutno plan zdej le ugotovit kaj bo najbolje. Sem tudi sama že slišala za pasjo šolo za azilaše, ki je menda super. Se pa zdaj odločamo al bi to al pa bi kako privat uro, da prvo mal umirimo to paniko. Ji pa ne uide:)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 4759

Pridružen: Če sep 23, 2010 11:54 am

Kraj: Obala

Odgovor Če apr 12, 2012 8:54 am

Re: Posvojenčki

Nobena pasja šola ne koristi, če vodnik s psom ne dela sam. V bistvu je v pasji šoli veliko preveč motenj, za hiter napredek psa. Vadit se začne vedno brez motenj, v znanem okolju, motnje pa se potem počasi in postopoma uvaja. V šoli se pove kaj in kako delat, opozori na napake, vaje pa je treba utrjevat doma in stopnjevat motnje. Je lažje za psa in vodnika. Čim manjkrat je treba rečt ne, tem hitreje bo pes napredoval. Tako da za azilaše al pa ne, važno, da so napotki primerni in pravi. Včasih je nekaj individualnih ur lahko veliko bolj koristnih kot obisk celega tečaja ali dveh za azilaše ali pa ne. Predvsem kadar gre za odraslega psa. Odvisno od vodnika, psa in inštruktorja. Sama bi dala po defoltu prednost pasji šoli v primerjavi z individualnimi urami le oz. izključno pri mladičih, kjer je bistvo socializacija in vzgoja in ne šolanje kot tako.

Kar se pa navezanosti tiče - meni je ratalo (ne zanalašč, pa niti ne bi znala razložit kako), še vsakega psa, s katerim sem imela malo več opravka, zelo nase navezat. Pač, se zgodi, eni psi pač najdejo kar rabijo v "svojem" človeku, drugi so bolj easy, se pa da tudi s tem upravljat in povsem znosno živet :) Jim je treba dopovedat, da ni konec sveta, ko mi kam gremo, si za to vzet dovolj časa, pa gre :)
You dont know me, you just wish you did. :playboy:

nevidna bolha
nevidna bolha

Prispevkov: 10

Pridružen: Če nov 17, 2011 11:05 am

Odgovor Če apr 12, 2012 9:02 am

Re: Posvojenčki

Sleepy.. Se povsem strinjam glede vodnika. Sama sem že delala pasjo šolo z družinsko psičko, in ja smiselno je ko gre za socializaciju, za napredek in učenje pa v tisti množici vonjav in psov niti ni časa in prilike tok kot če sam delaš. Mi se s spičko zdej dosti sami ukvarjamo in zelo napreduje, ravno zato bi raje kako privat uro s strokovnjakom, ki nas bi usmeril v pravo smer.

Morm pa priznat da je navezanost na nek način celo koristna, ker ni strahu, da bi kam odtavala ko je izpuščena, vedno te gleda in zato hitro ujame vsak ukaz in v večini ko ga usvoji tud hitro izvede kar želimod nje. Pomojem ima dober potencial za učenje:) rabimo le kakšno smernico:)

M.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 4759

Pridružen: Če sep 23, 2010 11:54 am

Kraj: Obala

Odgovor Če apr 12, 2012 11:10 am

Re: Posvojenčki

:good:
Vsaka stvar je za nekaj dobra ;)

Važno je, da se ji na njej razumljiv način pokaže, kaj se pričakuje in potem pri tem vztraja. Če psička rada ustreže, potem ni čudno, da hitro napreduje :)
Tak odličen nadomestek za miselne igrače so (surove) mozgove kosti. Se mora kuža kar precej namatrat, da ves mozeg ven poliže, pa je verjetnost, da bo potem zadovljno utrujen zaspal, precej velika. Pa še kost lahko potem prekuhaš in je prav fajn za večkratno uporabo. Jo lahko kot kongo nafilaš z razno raznimi rečmi.
You dont know me, you just wish you did. :playboy:

plašen zajček
plašen zajček

Prispevkov: 248

Pridružen: Sr dec 01, 2010 2:52 pm

Odgovor Pe apr 13, 2012 12:30 pm

Re: (Pretirana) navezanost psa

Individualna šola pomeni,da sta na poligonu ti,pes in inštruktor.To traja toliko ur,dokler inštruktor ne oceni tebe(rabiš več časa kot pes)in psa,da sta sposobna za skupino.Naprej delaš v skupini,katera ni nikoli večja od štirih psov,ker se tudi v skupini dela posamezno.In greš na izpit.Tudi jaz imam azilaša.Inštruktor je pa superprofi.
Pokrajculja se slišiva če hočeš.

nevidna bolha
nevidna bolha

Prispevkov: 10

Pridružen: Če nov 17, 2011 11:05 am

Odgovor Pe apr 13, 2012 12:37 pm

Re: (Pretirana) navezanost psa

Hvala za nasvete.

Sem že poiskala nekaj informacij pri različnih pasjih šolah. Sporočim kakšna bo končna odločitev in rezultat:) Do takrat pa lep dan vsem:)

M.

Vrni se na Psi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.