Stran 1 od 2

Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: So avg 04, 2012 5:54 pm
Napisal/-a daisy85
Ker nikjer na forumu nisem našla kakšne nasvete o vzgoji mačjega mladiča - verjetno zato, ker sem med samimi profiji - sem odprla novo temo.
Slab teden nazaj sem na enodnevnem izletu na morju našla mucko, ki je bila zelo oslabela. Sprva smo mislili, da ima prehlad, nad učkom je imela ranico in uček delno zaprt, no na koncu so mi v bližnji gostilni povedali, da je imela nesrečo, zlezla je v motor avtomobila in se peljala dober del poti. Odločila sem se, da jo vzamem, tam je tako nebogljeno nisem mogla pustiti. Tudi Meta iz mačje hiše, ki mi je pri vsej zadevi bila v veliko pomoč, je bila prepričana, da muca v naravi ne bo preživela. Bila je namreč oslabljena, težko je hodila in precej shirana. Sicer je bila v družbi mame in bratca ali sestrice, ampak ji to v tisti situaciji ni pomagalo.
Muco Kano, ki sem jo poimenovala po mestu najdbe, so v MH veterini na koncu celo tako lepo pozdravili, da tudi težav s hojo, katere je imela prej in smo bili vsi prepričani, da ima močno prizadet živčni sistem in da bo težko okrevala, ni bilo več. Muca je bila že drugi dan v novem domu, kot prerojena, hoja odlična, apetit normalen, prede sto na uro in tudi boji se ne. V glavnem, neverjetna sprememba. Tu se moram zahvaliti MH veterini, za super odlično opravljeno delo. No sicer, se radi pohecamo, da je Kana tudi dobra igralka in je malo zaigrala težave s hojo, samo, da bi jo vzela:).
Zdaj se midve privajava ena na drugo. Meni malo težave povzroča, da nimam preveč izkušenj z mačkami, po duši sem bolj pasji človek in morda ne razumem ravno najbolje njihovega razmišljanja.
Da preidem k stvar :). Živim v garsonjeri, imam praktično dva prostora (kopalnico, in bivalno spalni del) in balkon. Kana je sicer super mala rita, lepo je, pridno uporablja wc, se rada igra in mazi, celo zelo je vesela, ko me vidi in rada caplja z mano. Obožuje, da jo čoham po glavi in daje lupčke na nos, malo se hecam, da je v njej sigurno nekaj psa, ker vse to zgoraj napisano počne tudi naš družisnki kuža. Težava pa je pri spanju. Kupila sem ji praskalnik z dvema ležiščema, zdaj pa se je odločila, da bo spala na postelji. Doma imamo psa, ki sem ga sama navadila, da spi na postelji, ji vedno umijemo tačke in nasploh skrbimo, da je čista. Kar pa ne pomeni, da mislim, da je Kana umazana, ampak tale pesek se znajde ravno povsod. Uporabljam kvaliteten pesek, golden, ampak ga vseeno prenaša po stanovanju, posledično tudi na posteljo. Včasih ima tudi malo driske, ki je že bila vidna na odeji.
Mi lahko kaj svetujete, kako naj jo naučim, da posteljo težko deliva ali pa kako lahko rešim zadevo s peskom. Brala sem, da jih močno odganja vonj po limoni in bom danes poskusila pošpricati po odeji. Raziskala sem tudi glede peskov, brala o kristalih in o pesku, ki izgleda kot žaganje. Ampak ne vem, če se ta tudi ne raznaša in kako vpija vonje. Mislite, da bi bila to rešitev?

Hvala za vašo pomoč.

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: So avg 04, 2012 6:36 pm
Napisal/-a Trixi
:) Glede na to, da muca hodi v vajino posteljo spat in ne opravljat male ali velike potrebe, lahko povem, da vam je luštno! :good:
Mi nobenemu ne branimo, da spi na postelji. Pesek imam tudi golden. Če ga kdo zanese v posteljo, smo to kar sami, spotoma, ko npr. hodim bosa in ne pometam/sesam še pred spanjem. To ni nič hudega. Važno, da smo vsi zdravi, vključno z mucki. :good:

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: So avg 04, 2012 6:57 pm
Napisal/-a slavica
daisy85 je napisal/-a:Ker nikjer na forumu nisem našla kakšne nasvete o vzgoji mačjega mladiča - verjetno zato, ker sem med samimi profiji - sem odprla novo temo.
.

A-a :S . Zato ker kaj takega,kot je vzgoja mačke, ne obstaja :D . No, šalo na stran,čeprav je v njej precej resnice.
Mačke vzgajat, da bi dosegli take rezultate kot pri psih, je misija nemogoče.
Do neke mere se da pri mački dosečt, da ne bo počela nečesa, kar nam ni všeč. Ampak samo takrat, ko jo gledamo.
Kakor nas ni doma, bo počela po svoje.Mačke so samosvoje in tudi zato jih imamo tako radi :) .

Pri nas čez dan dostop v spalnico enostavno onemogočimo, zapremo vrata. Ker pa vidve živita praktično v eni sobi,
je to seveda nemogoče. Jaz ne bi niti poskušala mački preprečevat dostopa na posteljo. Malo je možnosti, da bi to
dejansko dosegla na dolgi rok, samo frustrirani bosta.
Čez dan bi dala čez posteljo kakšno pregrinjalo, ki ga pred spanjem preprosto otreseš.
Golden je res med najkvalitetnejšimi, ga je pa (kot vsakega drobnega peska) povsod dosti. Pri nas se je raznašanje precej
zmanjšalo, odkar imam pred wc-jem predpražnik. Sem poskusila več sort in sem najbolj zadovoljna s tistimi kao gobastimi,
za kopalnico (jih režejo na metre). Ker ima luknjice, večina peska ostane pod njim in enostavno pometem z malo metlico.
Pa še poceni so, pralni v pralnem stroju in imajo vse sort barv in potiskov :D .
Nekaj se ga kljub temu raznese, to se ne da preprečiti.
S tem se enostavno navadiš živeti, malo večkrat sesaš ali pa poskusiš druge vrste posipa, mogoče bi vama kaj drugega bolj odgovarjalo.
Tukaj je precej čtiva o posipih
viewtopic.php?f=39&t=687

Je pa spanje z muco, ki je privita k tebi, neprecenljivo in več kot odtehta tistih nekaj zrn peska ;)

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: So avg 04, 2012 7:03 pm
Napisal/-a helena
Poskušaj z navadno kartonasto škatlo, ki jih ima večina mačk najraje.

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: So avg 04, 2012 7:26 pm
Napisal/-a all
Jaz bi odpravila težave z drisko, če jo še ima... se pa vsaki mački lahko kdaj naredi, da bo imela nesrečo v wc-ju in se kaj napacala. Pesek se res raznaša, tudi mi imamo GG, pa sem potem pred wc-je dala preproge, pa kar nekaj peska tam ostane. Kakšno smet pa sigurno sama prinesem v posteljo, zdaj če prav začutim kaj, potem pred spanjem vse dol s postelje stresem, drugače pa sploh ne opazim... Naše mačke v posteljo spat hodijo bolj proti jutru in zjutraj, drugače so ponoči vsaka v svojem kotu - na tleh, v posteljicah, na polici pri oknu, na mizi...

Če te njeno spanje na postelji moti samo zaradi peska in umazane ritke, potem lahko probaš s peskom rešit malo s tepihom pred wc-jem in pokrivalom čez posteljo čez dan npr., umazana ritka je pa tako momentalna stvar. Če ti pa preprosto ne paše, da leži pri tebi, pa probaj res kakšno škatlo kam postavit, če bi hotela it tja spat.

Drugega nasveta pa nimam za zdaj. Sem odrasla z mačko zraven v postelji in sem verjetno vsega navajena... :girlblush:

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: So avg 04, 2012 7:47 pm
Napisal/-a gipsy
Živjo, ko je bila akcija, si bila na zvezi z mano. Lepo, da sta tako temeljito poskrbela za to muco, tole zadrego s posteljo bosta pa tudi rešila, še bolj verjetno pa se bosta navadila :truce: .
Glede na to, da ste v istem prostoru, je dopovedati muci, da na posteljo ne sme, misija dokaj nemogoče. Na tem forumu smo sicer večinoma izjemno tolerantni do spanja muc na postelji, to imamo celo radi in zlahka prenesemo tudi nekaj zrnc peska in tudi kaj drugega, če pa malo pomislim, morda poskusiš s katero od naslednjih variant:

-kupiš mačjo meto in z njo natreš ležišči na praskalniku - mogoče ji bo potem tam bolj všeč.
-zamenjaš pesek z npr. kristali, ki jih bo težje zanesla na posteljo - tvegaš, da muci menjava vrste posipa ne bo všeč in bo začela iztrebljati izven wc-ja;
-na posteljo čez običajno posteljnino pogrneš še dodatno rjuho, na kateri muca ponoči leži. Zjutraj jo zložiš, strepeš in zadeva je rešena.
-o zapiranju v kopalnico raje ne pomislita, ker bo potem bolj malo spanca :D .
Če ima občasno redkejše blato, jo nekaj časa hrani samo z briketi, mokro hrano (vrečke, konzerve) pa pusti za kasneje. Če ne bo bolje, lahko narediš kuro z veterinarsko dieto (npr. briketi Royal Canin Intestinal). Sicer pa ti lahko pošljem napotke za nego in oskrbo muc, ki jih izročam posvojiteljem, če mi sporočiš tvoj mail (na zs).

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: So avg 04, 2012 7:55 pm
Napisal/-a jeda
slavica je napisal/-a:Je pa spanje z muco, ki je privita k tebi, neprecenljivo in več kot odtehta tistih nekaj zrn peska ;)

:girlyes: Točno to. Jaz skoraj spat ne morem, če se slučajno odločijo, da nobena ne bo spala pri meni. Neprecenjljivo je, ko te uspavajo brenčeči motorčki, pa ko se jogi premika v ritmu cmokanja, ker se muca sredi noči odloči imet žehto, da o tem, kako paziš, kam daš noge ali kako previdno se ponoči obrneš, ker nočeš zbudit kosmate kepice, ne govorim. In ko ti navsezgodaj vsa raznežena pritisne moker smrček na obraz ali na glas pove na uho, da je lačna, se dan mora začet z nasmeškom. Tako da ja, vsaj ena muca v postelji je zakon, peska pa z leti tudi opaziš ne več :D

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: So avg 04, 2012 9:39 pm
Napisal/-a daisy85
Hvala za vse koristne nasvete in vse spodbude, pa še nasmejale ste me :D . Bom poskusila z vsemi napotki, pa se javim.
Res pa je tudi to, da se bom mogla malo tudi sama malo v roke vzet, koz zgleda sem res malo preveč obsedena s čistočo, sem mogla mačka dobit, da sem to dojela:).
No ravno me je obiskala naša kužika in Kana je čudežno obsedela na zgornjem delu praskalnika. Vidim, da bo večkrat mogla prit kužika k nam pa bo:).
@Gipsy, hvala še enkrat in se javim kar na mail.

Lep večer!

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Po avg 06, 2012 8:30 am
Napisal/-a IsKrIcA
No jaz spadam pa v tisto skupino, ki bi tudi raje da maček ne spi z mano na postelji...delno zarad alergij še bolj pa zarad tega, ker ful rahlo spim in me potem vsak mačji premik zbudi kar zjutr nekak ne pripomore k moji sunny disposition :D . Pa tud zgleda, da se ful premikam ponoč k tud mački obupajo nad tem, da bo kej miru pa se odselijo...no vsaj naša ni hotla z mano spat. Je pa spala v svoji škatli v dnevni sobi pri radiatorju tko, da kartonasta škatla bo mogoče res še najboljša "vaba". :)

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Po avg 06, 2012 9:27 pm
Napisal/-a avena
Pri nas so pa deljena mnenja. In smo sklenili en manjši kompromis. Jaz hodim spat bolj zgodaj in muca gresta v posteljo skupaj z mano. Ob 11h obvezno čakata pred vrati spalnice in čakata na vkrcanje :D . Ko gre spat mož, ki je bolj nočni ptič, ju pa deportira. Ker je bila njegova želja, da je vsaj postelja prostor v stanovanju, ki je brez dlak,imamo pa čez odejo pogrnjeno eno dodatno rjuho, ki gre potem iz sobe skupaj z njima. In potem vsako noč z enim ušesom poslušam, kako se pregovarja z njima, ko se nočeta premaknit. Eli potem ponavadi s težko muko vstane in se prestavi na kavč, Jaka se pa obvezno dela mrtvega in ga mora odnest. Saj je smešno, ampak tako smo vsi do neke mere zadovoljni. :blush:

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: To avg 07, 2012 11:07 am
Napisal/-a mačka_Mačka
mi smo mačko naučili, da na posteljo pač ne sme (čeprav se kdaj pa kdaj pošmugla nanjo, ko izgleda prav posebno luštkano in ji to potem dovolimo). z odločnim ne in pššššštc (in občasnim fizičnim deportiranjem mačke iz posetelje). zdej na posteljo bolj ali manj ne hodi (razen če mi ležimo na njen in se vleže na naju). je pa res, da imamo spalnico ločeno in je pri nas to izvedljivo. jutranje mjavkanje smo odpravili tako, da smo jo zaprli v kuhinjo. ko je začela mjavkat sem navadno počakala, da neha in ji šele nato odprla vrata.

je pa res, da je nača Mačka super pridna in dokaj doslesno upošteva vse prepovedi, ki jih ima (no, kuhinjski pult je treba ponoči vseeno prešetat in se po možnosti nanj še malo vležt. če je ne vidimo potem ni bila ona, črne dlake so pač same po pultu hodile)

zdej je itak ugotovila, da ji najbolj paše spat na njenem povštr v khinji ali na beanie-bagu v dnevni in sploh nima nobene želje, da bi spala z nami v postelji.

mogoče je rešitev v tem, da za mačko zrihtaš eno ultra udobno, malo skrito in superkulsko posteljo (še najbolj palijo škatle :)

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Sr avg 08, 2012 3:00 pm
Napisal/-a Skuiki
Moja prva mačka je bil naučena, da se na posteljo ne hodi. Ni hodila gor tudi ko ni bilo nikogar doma. Pa na pulte, mize itd. tudi ne :D To so bili še časi, ko sem mačke dosledno vzgajala :lol: No, ko sva se preselili, je bila lahko vsepovsod in je to takoj tudi počela, nov režim ji je bil očitno všeč.

Sedaj pa se mački prosto valjajo po postelji, kolikor jih je volja in nikomur ne pride na pamet, da bi jih kaj vzgajal v tej smeri 8)

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Sr avg 08, 2012 5:44 pm
Napisal/-a mačka_Mačka
js sm mela na začetku ful problemov z alergijo in smo prvenstveno zaradi tega mački prepovedali tacanje po postelji. problemi z alergijo so zdej hvalabogu zginli, mačka pa še vedno v kuhinji spi.

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Če avg 09, 2012 11:42 am
Napisal/-a Machette
Naša mačkona spi vsepovsod, parkrat na teden me pa pride polubčkat in oddremat v posteljo. Zvečer se spravi k glavi in mi gleda čez ramo in skupaj bereva. Luštno:)
Edino kar me moti je da se mi zjutraj zavali na glavo in pol moram vstat:)))

Slika

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Ne avg 26, 2012 12:44 am
Napisal/-a marko
Meni je super, da spi pri meni na postelji. Ponoči vedno pustim na rahlo odprta vrata in muca nekje med 0 in 1 zjutraj pride spat. Kako bi jo pa odvadil od tega pa nimam pojma, sploh nisem nikoli razmišljal v to smer.

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Ne avg 26, 2012 7:54 am
Napisal/-a Mačja mama
Sem komaj zdajle našla to temo... zanimivo vas je bilo brat. Jaz pa ne prenesem, da mačke spijo z mano na postelji. Pes spi z mano, včasih celo na meni, in me to čisto nič ne moti ker je pri miru - zvečer zaspi in se zjutraj zbudi. Ampak tri mačke se pa celo noč premikajo, hodijo gor in dol, gnetejo s tačkami, se ti vsedejo poleg glave in ti strmijo v obraz ali te pa celo tackajo po obrazu, zjutraj vstanejo ob pol petih in se sprehajajo od tvojega obraza do svoje sklede s hrano non stop tako dolgo, dokler ne vstaneš in jih nafutraš.... ne, nisem imela potrpljenja za kaj takega celo noč. Na začetku sem še sprobavala, potem pa obupala, zato zdaj mačke spijo ločeno v drugi sobi za zaprtimi vrati.

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Ne avg 26, 2012 8:52 am
Napisal/-a KamI
:D Kako je meni to znano MM...Midva tudi nimava odprtih vrat ponoči, ker se gospoda zanalašč lovita in lavfata iz dnevne v spalnico direkt čez naju, po možnosti se začneta še tepst na postelji in zraven še naju brcata :crazy: Ko sva dobila Vala, sva ga prvi dve noči zaprla not h nama; prvo noč je spal na postelji, drugo noč na računalniškem stolu, tretjo noč in potem naprej, ko so bila vrata odprta, pa je šel raje spat v dnevno sobo..Sedaj pa Pasho včasih, če zaspi na postelji, preden prideva še midva spat, ga pustiva in vrata zapreva, vendar začne ob kakšnih treh mesit pa hodit po nama, tako da ga zapreva ven zraven Vala.

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Ne avg 26, 2012 2:47 pm
Napisal/-a all
Meni je pa mačko zraven met lažje samo zato, ker je lažja za prestavit. :D Ko imaš 25-30kg psa zraven, ki se mora pritisnit nate in zato spi naslonjen na nogo ali pa kam drugam je veliko več truda potrebnega za umaknit ga. :D

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Sr sep 26, 2012 9:11 pm
Napisal/-a daisy85
No mislim, da smo zadevo rešili tokrat do konca.
Omislili smo si kristale, ki so seveda super, problem pa je bil, ker je naša muca preveč plezala po glavah in ni bilo miru. Potem je sledila premestitev v kopalnico, ki pa se kljub naši vztrajnosti ni izkazala za rešitev. Vsakodnevno bujenje ob 6 zjutraj in vmesno nočno mjavkanje, je pripeljalo skoraj do skrajne točke. Ugotovili smo, da je stanovanje premajhno, da bi se ločili, usojeni smo skupaj:). Kanica je bolj mirna in manj podivjana zjutraj, prej je, ko smo jo izpustili, skoraj ponorela od veselja. Sicer še vedno rada daje poljubčke, kako jo odvaditi še nisem pogruntala, ampak jutranjega igranja je vedno manj in bolj mirno spi. Posledično tudi ostali lahko dlje spimo, vsaj za vikend.

Lep večer.

Re: Spanje na postelji

OdgovorObjavljeno: Če sep 27, 2012 8:07 am
Napisal/-a gipsy
Fajn, da se je umirilo. :good: