V središču

K hiši prišla nova muca - kaj sedaj


Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

nevidna bolha
nevidna bolha

Prispevkov: 3

Pridružen: Sr okt 04, 2017 8:52 am

Odgovor Sr okt 04, 2017 9:28 am

K hiši prišla nova muca - kaj sedaj

Rabila bi malo vaše pomoči, ker ne vem kako ukrepati. Junija so se k naši hiši priklatili trije mačji mladiči. No po raznih pripetijah (enega je povozil avto, eden pa je čez noč dobesedno izginil) je ostal samo še eden, ki smo ga z veseljem posvojili. Smo ga dali veterinarsko pregledati in ga 14 dni nazaj tudi kastrirali. Postal je pravi naš ljubljenec in tudi priden, ubogljiv. Predvidevamo da je sedaj star okrog 5-6 mesecev.

Pred desetimi dnevi sem iz zavetišča prinesla še eno muco staro okrog 3 mesece. Par dni sta bila popolnoma ločena, potem sem ju počasi začela seznanjati. Bila sta oba zelo previdna, hkrati pa tudi radovedna. Zdaj pa se je ta velik mačkon začel spravljati na malo muco. Pa ne vem ali bi se rad igral in je le mala muca še premajhna ali pa je preprosto ne mara. Jo pa kar konkretno prime med tace in se z njo valja po tleh, mala muca pa mijavka. Seveda jih potem ločimo, ampak to ni rešitev. Pa tudi ko gresta narazen, mala muca gleda kje je in ga išče, prav tako ta velik muc. Tudi ko se mala muca skrije pod kavč, prav kmalu prileze ven in gre za njim. Ta velik muc tudi gre ven, ta malo pa imamo zaenkrat še v garderobi kjer so balkonska vrata in maček kar naprej hodi k balkonskim vratom in hoče k njej. Ona pa bi tudi šla ven k njemu.

Zdaj pa ne vem naj ju pustim ali moram to kako omiliti. Bojim se namreč da jo bo poškodoval. Imate kakšne izkušnje z združevanjem dveh mačk? Saj na internetu sem pregledala že vse mogoče, pa vendar bi rada še kakšno izkušnjo iz prve roke če ima kdo.

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 23634

Pridružen: Če sep 09, 2010 8:42 am

Odgovor Sr okt 04, 2017 10:22 am

Re: K hiši prišla nova muca - kaj sedaj

:scratch:
Mene najbolj zanima, če prvi hodi ven sam, brez nadzora in če bi radi, da vam tudi tega povozi, ali pa da se mu kaj drugega zgodi?
Zakaj ne bi imeli dva srečna notranja mucka, ki bi uživala v družbi drug drugega, se igrala, skupaj plezala po plezalih (lahko jih sami naredite), skrivala po škatlah, bila brez nezaželjenih parazitov, predvsem pa bila varna! ?
Združevanje pa ne bo problem, malo občutka, ločevat po potrebi, mokro hrano vsakemu posebaj, mogoče za začetek 2x mačji WC, potem pa že skupnega.

nevidna bolha
nevidna bolha

Prispevkov: 3

Pridružen: Sr okt 04, 2017 8:52 am

Odgovor Sr okt 04, 2017 11:00 am

Re: K hiši prišla nova muca - kaj sedaj

No mogoče nisem objasnila vsega... povozil ga je mož, ker je maček zlezel na motor avta, ob vožnji par metrov stran pa padel ven direkt pod kolo. Kaj pa naj bi. Saj smo pregledovali motorje, ker smo vedeli da to radi počnejo, ampak vedno pa tudi ni bilo časa za to. So pa bili takrat še zelo plašni in bojazljivi, kakor si jim prišel na razdaljo dveh metrov so jo ucvrli kot so mogli. Ni bilo šans da bi kakega ujeli. Potem ko je ostal samo še eden smo ga počasi, počasi v parih mesecih popolnoma udomačili. Tisti, ki je zginil pa je bil že od začetka zelo slab videti in se je najbrž kam skril in tam ostal.
Drugače pa smo malo odmaknjeni od ceste in mislim, da ni bojazni da bi ga povozil avto saj imajo okoli hiše več kot dovolj prostora za igro in plezanje po drevesih. Ta mala mačka je trenutno kar notri je niti ne mika da bi šla ven ker ni vajena, tudi pri odprtih vratih ne gre ven, ta velik pa ni šans da bi bil samo notri. Prav prosi za ven in ne vem zakaj mu ne bi tega omogočila. Do 14 dni nazaj je spal ponoči notri, sem proti večeru samo poklicala in je priletel in šel spat v garderobo. Pred 14 dnevi sem ga klicala ga ni bilo nikjer. Od takrat je tudi ponoči zunaj. Mu očitno tako paše. Zjutraj pa že mijavka za v hišo. Spi pa v hišici oziroma lopi za orodje zraven hiše. Je dobil eno škatlo in notri spi. Ne vem zakaj bi ga silila v notranje življenje, če pa tako uživa zunaj. Seveda pa lahko pride v hišo kadar je.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 11086

Pridružen: Ne avg 15, 2010 1:11 pm

Odgovor Sr okt 04, 2017 5:06 pm

Re: K hiši prišla nova muca - kaj sedaj

Po opisu sodeč bi rekla, da gre tu pri obeh za igro, pri čemer taveliki nima občutka in je verjetno malo pregrob. Naj ne bosta še sama skupaj, če gre igra predaleč, jo prekinite, drugače pa ju jaz ne bi ločevala, saj ne kažeta znakov agresije in se zanimata en za drugega.
Pa da ne bo nepotrebne žalosti, razmislite vseeno o možnosti izključno notranjega bivanja oz nadzorovanih izhodov (povodec) ali pa o zamrežitvi dela vrta, če imate to možnost.
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)

nevidna bolha
nevidna bolha

Prispevkov: 3

Pridružen: Sr okt 04, 2017 8:52 am

Odgovor Če okt 05, 2017 8:52 am

Re: K hiši prišla nova muca - kaj sedaj

Danes ponoči sta oba spala notri. Je tavelik prav silil k tamalemu in seveda sem mu pustila. Se je pa tamala muca prav hotela stiskat k tavelimu, pa ji ni pustil. Upam, da bo tudi tu kmalu popustil :good: Tamala rabi še bližino je še majhna, prehitro so jo dali proč od mamice. Mislim, da sta potem spala vsak na svojem fotelju. Je pa bil mir celo noč, tako da to je že velik napredek.
Tamala je zaenkrat popolnoma notranja in tudi bo vsaj do pomladi saj je še premajhna, da bi jo puščali ven. Vidim pa da tudi tavelik vedno le bolj sili notri k njej in je večino dneva notri. Lahko da zdaj ko bo mraz bo pa celo samo notri. Bomo videli sproti.

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.