Odgovor Če jan 26, 2017 10:26 am

Problematičen muc

Pozdravljeni.

Doma imam 3 mačke, dve samički in 2 leti starega samčka Oliverja. Ta je bil posvojen oktobra 2015, pridružil se je leto dni starejši mački. Takoj sta se zaštekala in ni bilo težav, dokler nisem sredi poletja 2016 na cesti našla majhne muce, ki sem jo vzela domov. Oliver jo je umival, se z njo igral in spal, začel pa je napadati starejšo mačko. Kadarkoli je šla mimo je skočil v njo, jo preganjal, ni ji dovolil do posodice s hrano... Zdaj je ta mačka čisto prestrašena, ko ga vidi renči in piha in se večino časa drži zase. Obe samički med sabo nimata težav. Kaj lahko storim v takšni situaciji?

Potem pa je tu še druga stvar, zaradi katere sem že čisto obupana.. Kmalu po prihodu tretje muce je Oliver začel praskati povsod. Poleg velikega mačjega drevesa sem kupila še dva nova praskalnika, jih pošpricala z mačjo meto, pa gre vseeno praskat po kuhinjskih stolih, kavču, preprogi, zleze pod posteljo in praska gor po jogiju, torbah, čevljih, pred tednom dni je uničil 3 zimske bunde, ki so visele v predsobi. Posteljnine in dekne imam vse raztrgane. Začne pa se ob 3:30 - 4:00 zjutraj. Pride v spalnico in začne praskat po žaluzijah in ne da miru, dokler se ne vstanem in grem z njim igrat ali pa ga nahranim (čeprav je večerjo jedel pred nekaj urami in dvomim da je res lačen). Vrata spalnice sem poskusila zapret samo enkrat, pa je tako noro praskal po njih, da so koščki lesa leteli stran. To praskanje traja kakšno uro, potem nazaj zaspi, čez par ur pa spet od začetka.. Ugotovil je, da na tak način dobi mojo pozornost (ker se itak vstanem v upanju da bi preprečila uničevanje vsega povprek). Poskusila sem z različnimi spreji proti praskanju, Feliway, špricala sem ga z vodo ko je praskal, nič ne pomaga.. Muc je zelo navezan name, ves čas hodi za mano in mijavka, joka ko grem v službo, spi zraven mene, se carta. Čez dan mu poskušam posvečati čim več pozornosti, se z njim igram, ga krtačim, božam, pa je ponoči spet isto. Peljala sem ga tudi k veterinarju, pa je zdravstveno z njim vse vredu.

Po pol leta bi se rada vsaj eno noč naspala kot normalen človek, zato vas prosim za pomoč, ker ne vem več kaj naj naredim.

Lep pozdrav,
Klara