V središču

Hipertiroza ščitnice


Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2754

Pridružen: Če sep 09, 2010 5:00 am

Kraj: Celje

Odgovor Sr okt 04, 2017 12:17 pm

Hipertiroza ščitnice

Pri našem 10 letnem Oskarju so odkrili povečano delovanje ščitnice.
Muc je pred odkritjem bolezni v zadnjem letu skujšal cca 0,5 kg. Bolezen je bila odkrita naključno.

Zdravi se z zdravili Felimazole 2,50 mg 2x na dan. Na zadnjem pregledu je bil hormon v mejah normale, vendar maček konstantno hujša.
Od začetka jemanja terapije (to je od junija letos)je shujšal še dodaten 1 kg, tako, da je sedaj že pravi suhec. Ni še alarmantno, vendar je prej vsa leta imel okoli 6,50 kg, sedaj ima še le 5 kg.
Nima apetita in res malo je. Zanima me, če obstajajo še kakšna druga zdravila z manj stranskimi učinki. Felimazole je poleg tega zelo drag, saj škatlica stane 30 €, jaz pa nisem prepričana, da sploh delam v njegovo dobro.
Tableto mu tudi zelo težko dam; ko pride tista ura zjutraj in zvečer, on to točno ve in se gre skrit, da ga komaj najdem in mu jo tudi zelo težko stiščim, medtem ko z dajanjem kakšnih antibiotikov ali drugih zdravil ni bilo nikoli problema.

Ali ima kdo kaj izkušenj s podobnimi problemi s ščitnico in kako ste jih rešili ?

Hval in lp
Ni navadnih mačk

eNa

Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Prispevkov: 417

Pridružen: Po sep 13, 2010 6:18 pm

Odgovor So nov 11, 2017 10:19 pm

Re: Hipertiroza ščitnice

Živjo!

Naš 15 letni Šon jo ima tudi. Odkrita pred dobrim letom in pol. Najprej je bil na dieti in je nehal hujšati, vendar, ker je že tako izbirčen :S , mu po dobrega pol leta ni več šla po grlu Hillsova y/d...smo prešli na tablete, najprej 2,5 mg 2x na dan, pa je vrednost preveč padla, tako da dobiva sedaj (od marca) zjutraj celo tabletko in zvečer polovičko. Ker pa se mu je hkrati odkril tudi začetek odpovedi ledvic, je sedaj pač na drugi dieti (RC Renal) in podkožnih infuzijah. Tudi on ni ravno ljubitelj prejemanja tablet, ampak zaenkrat se skriva samo pred infuzijo ;)

all

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 8055

Pridružen: Ne sep 26, 2010 1:29 pm

Odgovor Če feb 08, 2018 12:27 pm

Re: Hipertiroza ščitnice

Upam, da kdo tole vidi.

A so bile pri vas težave odkrite z običajnim testom krvi?
Zanima me zato, ker smo mi nedolgo nazaj dali kri preverit, pa je nazaj prišlo BP. Razen markerja, ki nakazuje na alergije/astmo, kar smo itak že vedeli.

Ker pri ljudeh npr. moraš za ščitnico, če hočeš res vse preverit, prav dodatno naročit / označit, ker ni nujno da bo na običajnem testu krvi kaj vidno.
Uporabniški avatar

čvekava papiga
čvekava papiga

Prispevkov: 371

Pridružen: To jan 28, 2014 1:59 pm

Kraj: Ljubljana

Odgovor Če feb 08, 2018 12:38 pm

Re: Hipertiroza ščitnice

Naša Biba ima težave s ščitnico že slabo leto.

Takrat sem jo naročila na pregled Zlata leta (Vet MH), ker se mi takrat ni zdela takšna kot običajno (bruhanje, driska, prekomerno lizanje dlake, hujšanje...). V tem paketu je tudi test za ščitnico, ki je bil pozitiven. Od takrat je dobila pol tbl Felimazole 5 mg na 12 ur in je popolnoma v redu. Na začetku sem jih tbl skrila v priboljšek. Ko je to pogruntala, ji ga sedaj dajem v kapsulo in potisnem v grlo.
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 10469

Pridružen: Ne avg 15, 2010 12:11 pm

Odgovor Če feb 08, 2018 1:10 pm

Re: Hipertiroza ščitnice

Kolikor vem, je v gastro paketu test fPLI (Feline Specific Pancreatic Lipasea), to je test za pankreatitis. Ne zajema pa testa TLI (Trypsin-Like Immunoreactivity), s katerim se diagnosticira EPI (Exocrine pancreatic insufficiency). Tega se naroči posebej, IDEXX je nekoč to poslal v ZDA, trajalo je dober teden, da so prišli rezultati. Lahko pa, da je zdaj že kako drugače. Poguglaj "epi cats", "pancreatitis cats".
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)

čvekava papiga
čvekava papiga

Prispevkov: 410

Pridružen: Ne sep 12, 2010 11:54 am

Odgovor Ne feb 11, 2018 7:53 am

Re: Hipertiroza ščitnice

all, ščitnični test ni zajet med splošne krvne teste, naroči se ga posebej in večinoma (vsaj pri naših vetih) pošlje v tujino. Načeloma zadostuje splošni profil T4 + TSH, je pa fajn in tudi dražje razširit še na ostale parametre.

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.