Za vse ki ne mrate kuhančka en malo drugačen recept
, ki še bolj ogreje
Sestavine: voda:rum (1:4), vanilijev sladkor (po okusu), rjavi sladkor (po okusu), čajna žlička kakava (oni taprav, grenek, ne te instant od nestle itd.), palčka cimeta, muškatni orečšček, limonina ali pomarančna lupina po želji ... če vam paše lahko tudi klinčki, kardamon, ingver, več pa že ne bi.
Pa ena čajna žlička mehkega masla (ne margarine in nujno ne sme biti iz hladilnika) na skodelico
(se sliši čudno a ne)
Zavre se voda, noter se da vse razen ruma in masla. Se malo pokuha tako da se sladkor razstopi in da se navzame vsega kar se mora od začimb. Potem se odstavi in počaka, da se malo poleže in potem precedi oz. previdno odlije (tako se znebi usedline kakava, potencialnega meletega cimeta....)lahko počaka tudi par dni v hladilniku, ni važno.
Potem se začinjeno vodo spet zavre. Ko je vrela se noter doda rum, potem pa odvisno od tega, koliko alkohola bi radi obdržali. Za bolj "močno zadevo" gre takoj z ognja, če ne se lahko pa na najmanjšem ognju kuha dokler se vam ne zdi, da je šlo dovolj alkohola ven
.
Se da v šalčko, na vrh maslo, lahko se ga za dekoracijo potrese še z malo rjavega sladkoja, okrasi s kakim klinčkom... in voila - topla pijačka, ki ni kuhanček
- njami
Malo bolj pikantna variacija je, da se noter zmeče malo več svežega ingverja ali pa tistih žele ingverčko s sladkorjem (s svežim previdno, ker je hitro preveč)